• KANTÍNA

    jeden dobrý spoločný priestor, nielen ako jedáleň

    Dobre navrhnutá jedáleň môže zvýšiť kreativitu, motivovať a zlepšiť sústredenie zamestnanca v prostredí bez stresu.

    Mnohé pracoviská nevenujú dostatočnú pozornosť ani finančné prostriedky oddychovým zónam, hoci práve tie výrazne ovplyvňujú celkovú pracovnú motiváciu.

    Štýlovo a prakticky navrhnutý priestor môže viesť k efektívnejším zamestnancom. Najdôležitejšími hľadiskami pri navrhovaní sú optimálne využitie priestoru a mobilita.

    Image
    Image
    Image

    Na začiatku návrhového procesu je dôležité premyslieť si, koľko ľudí bude jedávať súčasne. Treba zabezpečiť dostatok miesta pre väčšie stoly, ktoré podporujú sociálnu interakciu medzi kolegami.

    Flexibilita je kľúčová, aby jedáleň vyhovovala všetkým potrebám zamestnancov. Je dôležité umožniť spoločenský kontakt, no zároveň vytvoriť aj tichšie zóny s menšími stolmi, kde si kolegovia môžu pokojne oddýchnuť a najesť sa osamote — s knihou alebo mobilným telefónom. Oddychové kútiky umožňujú zamestnancom na chvíľu uniknúť z pracovného rytmu a načerpať nové sily.

    Vysoké stoly a barové stoličky sú čoraz obľúbenejšie aj v zamestnaneckých jedálňach, pretože ponúkajú všestranné využitie z hľadiska spoločenského života aj mobility.

    Otvorené terasy sú ideálnou voľbou pre tých, ktorí radi trávia obedňajšiu prestávku na čerstvom vzduchu, preto je vhodné zvážiť aj ich vytvorenie.

    Z estetického hľadiska zohrávajú dôležitú úlohu farby, tvary a textúry, ktoré všetky prispievajú k zvýšeniu motivácie zamestnancov. Naše prostredie nás ovplyvňuje, preto je nesmierne dôležité, kde trávime svoj čas na oddych.

    Image
    Image
    Image

    Café & Canteen

    Kancelárska jedáleň už dávno nie je len miestom na obedovú prestávku. Vďaka novým požiadavkám sa z nej vyvinul oveľa všestrannejší priestor. Starostlivo navrhnutá sa môže premeniť na spoločenské centrum, miesto na neformálne stretnutia či tiché oddychové zóny.

    V posledných rokoch prešla koncepcia jedálne výraznou premenou – často ju už označujeme ako „WorkCafé“, teda multifunkčný „tretí priestor“ medzi domovom a pracoviskom, ktorý napomáha udržiavať zdravú rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.

    Oddýchnutý zamestnanec, ktorý zároveň rozvíja neformálne vzťahy s kolegami, je motivovanejší a produktívnejší vo svojej práci. Jedáleň taktiež ponúka skvelú príležitosť posilniť firemnú identitu a vzťahy medzi zamestnancami a zamestnávateľom.

    V tomto priestore sa môže uvoľniť formálna hierarchia, čo vytvára priestor pre slobodnejší tok nápadov a podporuje kreativitu.

    Image
    0
    .

    WorkCafé vytvára tretí priestor medzi kanceláriou a domovom – pre ideálnu rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.

    0
    %

    Zamestnanci, ktorí spolu obedujú, majú o 36 % vyššiu pravdepodobnosť, že budú medzi sebou komunikovať aj počas pracovného času.

    0
    %

    Až 91 % opýtaných považovalo za dôležité, aby na pracovisku existoval priestor na oddych a načerpanie nových síl.

    Image

    Návrh

    • Jedálenský priestor (pre 4–6–8 osôb), štandardná výška sedenia
      • Veľká jedáleň / priestor na stretnutia (flexibilné využitie!)
      • Barový stôl, ktorý možno obísť zo všetkých strán
      • Individuálny priestor na sústredenú prácu
      • Tichý kútik (s akustickým oddelením)
      • Kuchynská zóna
    Image
    KOLD
    Image
    DURAN
    Image
    DOMINO
    Image
    CORNER
    Image
    KLASS
    Image
    PS
    Image
    AB LUX
    Image
    TS
    Image
    MOON
    Image
    VITAL
    Image
    Image

    Registrujte sa na odber noviniek